Levensloop Trijntje Zwaan

Trijntje Zwaan
Geboren 10 april 1912 te Enkhuizen en overleden op 6 januari 1974 te Amersfoort.
Gehuwd met Jan van den Berg. Geboren 2 oktober 1912 te Zwartsluis. Overleden 17 december 1970 te Barneveld.

Trijn01

1912 Fietje, Andries, Gerrit en baby Trijntje

Trijntje is het vierde kind van Jacob Zwaan en Fie Reijling. Al snel zouden nog twee zusjes volgen: Riek en Corrie. Ze is duidelijk een “middelste” kind. die dan weer  bij de kleintjes Riek en Corrie hoorde en af en toe bij haar oudere zus Fie en broers. Een levenslustig schoolkind dat graag het gezelschap van anderen zoekt.

Trijntje  is een echt buitenkind.  Voor haar geen poppenspel, winkeltje of schooltje spelen.  Het liefst er op uit met haar onafscheidelijke hartsvriendin Rein Mazereeuw. Hier als 11- jarig meisje in de mode van die tijd.

Trijn1

1927 De nichtjes Rein en Trijn, twee hartsvriendinnen

1927 De nichtjes Rein en Trijn, twee hartsvriendinnen

 

 

 

 

 

 

 

 

1922 Gepoetste Zwaantjes

Trijn Rein2

vlnr: 2e meisje: Reinouwtje Zwaan (later gehuwd met Thijs Mazereeuw) Trijntje:  3e meisje van links en het laatste meisje is Truus/Trijntje Zwaan, (later gehuwd met Jaap van Keulen). Beiden zijn dochters van de onderwijzer Willem Zwaan en Aafje Lub, volle broer en schoonzus van Jacob Zwaan. De andere nichtjes (?)  zijn niet bekend.

1925 Het vuurtje 

Op een foto in het familiealbum staat onderstaande foto met de opdracht: Zoek Trijn.
Links: Zittend Gerrit Zwaan, Midden: Fie Zwaan. Trijn zoekt het hogerop.  De machtige Staverse boot vaart juist de haven in. De foto is waarschijnlijk op een traditionele zondagmiddagwandeling genomen, tussen twee kerkdiensten in.
Trijn zoeken

 

 Varend Erfgoed

R.v.H1916 De veerboten Rien van Hasselt en de C. Bosman zijn in de vaart gebracht door de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij en voeren 1x per dag als veerboot naar Staveren in aansluiting op de NS verbinding met Amsterdam. Het schip was 65 m lang en er konden wel 1800 passagiers mee.

 

Opleiding

Net als zusje Fie en broer Gerrit gaat ook Trijn na de MULO naar de Christelijke kweekschool in Doetinchem.

DoetinchemTrijnLinks onder: Trijntje Zwaan met wandelstok samen met haar klasgenoten uit Doetinchem, vermoedelijk op excursie naar Duitsland.

1930 De wandelstok met plaatjes.
Reizen is de wereld ontdekken. In die tijd verzamelde men metalen schildjes van de plaatsen waar men geweest is. Het is vergelijkbaar met de stickertjes op de camper/caravan nu. Toen werden ze bevestigd op de wandelstok en hoe meer schildjes hoe trotser de eigenaar.

Onderwijzeres is Trijn nooit geworden. De wijde wereld lonkt. Als au pair gaat ze werken bij de familie Cor Zwaan in België (neef). Dan doet broer Andries, inmiddels predikant in Zwartsluis, een beroep op haar. Cor, de vrouw van Andries, heeft na de geboorte van Fiep ( maart 1941) in zeer ernstige mate reuma gekregen en kan de baby niet verzorgen. Andries heeft dringend hulp nodig voor de verzorging van moeder en kind en doet een beroep op zus Trijn. Die komt helpen.

Verliefd, verloofd, getrouwd

Trijn3Boerenleven
In de gereformeerde kerk te Zwartsluis kerkt ook boer Jan van den Berg. Hij is vrijgezel en ziet wel wat in het zusje van de dominee. Het boerenleven is voor Trijn een uitdaging en zo worden Jan en Trijn een paar.


Kennismaking met de beide families. 

Trijn4

Zij trouwen op 10 februari 1943 te Enkhuizen. Op 5 januari 1944 wordt in Zwartsluis,  zoon Wicher geboren en op 28 september 1945 dochter Fietje.

Boerin in Frankrijk

Na de oorlogstijd lokt het avontuur en vertrekken Jan en Trijn naar Les Sieges in Noord-Frankrijk. Zij gaan net als veel andere Nederlanders boeren in Frankrijk. Hier krijgen zij nog twee kinderen Loutje 2 juli 1948 en Riekje 16 januari 1951. Het boerenleven valt niet mee en Loutje heeft veel zorg nodig vanwege haar geestelijke handicap. Zij willen weer terug naar Nederland. In 1954 bezoekt de toenmalige minister Gerbrandy de Nederlandse boerenkolonie. Daar vragen zij hem of hij niet wil  bemiddelen bij een baan bij een proefboerderij in Nederland. Dat lukte. Fietje is toen in de zomer van 1955 al bij oma en de tantes in Enkhuizen gaan wonen. In de zomer van 1956 komt het gezin weer terug naar Nederland. Zij gaan wonen in huize De Vlaminckhorst te Heino.

Een paar jaar later zetten Jan en Trijn nog een nieuwe stap: pleegouders op de Rudolphstichting, een gereformeerde instelling voor uithuis geplaatste kinderen in Achterveld/De Glind bij Barneveld.  In 1974 overlijdt Trijntje te Amersfoort, Jan was in 1970 haar al voorgegaan.
Trijn6