Levensloop Gerrit & Marie

Levensloop van de oud-bewoners van de van Bleiswijkstraat 54

GERRIT

Gerrit Zwaan en Marie Zwaan – van der Veen

Gerrit Zwaan, (Geb. 15 mei 1909)  werd geboren in de timmerfabriek op de van Bleiswijkstraat 45. Het was een heerlijk speelterrein voor een kind,  maar een timmerman net als zijn vader Jacob zou hij niet worden. Hij neemt het bedrijf over in 1937 na het overlijden van zijn vader op 15 juli 1937. Hij trouwt met Marie van der Veen op 3 oktober 1940.en kreeg vier kinderen. Riet, (Rita) Jaap, René en Hanneke. Toen het bedrijf beëindigd moest worden bouwde hij een woning op de Oude Gracht 57. Daar is hij op 30 dec. 1979 overleden. Marie van der Veen  overleed op 27 november 2009.

DOETINCHEM

Vier vrienden van de kweekschool. Gerrit voorop, wie de andere drie mannen zijn is niet bekend. Ze zijn vast gereformeerd, maar komen ze ook uit Enkhuizen? Is het een reünie? Let ook even op de hoeden. Een er van zit kennelijk in dienst.

Gerrit Zwaan kreeg na de MULO in Enkhuizen zijn vervolgopleiding aan de Christelijke Kweekschool in Doetinchem, evenals trouwens zijn zusters Fie, Trijn en Riek Zwaan. Toentertijd was dit het enige christelijke vervolgonderwijs. Hieraan werd grote waarde gehecht. Het betekende wel dat de kinderen intern waren. Het was al snel duidelijk dat de jonge Gerrit geen onderwijzer zou worden. Hij kon geen orde houden. Mijn vader hield er wel een boezemvriend aan over, Henk Nijland. Die ging wel het onderwijs in. De vriendschap is heel lang in stand gebleven, maar uiteindelijk toch verloren gegaan.

Op 15 juni 1938 heeft Gerrit zijn opleiding eer aangedaan door als begeleider met de Groen van Prinstererschool naar Bergen te gaan (met witte pet re.). Maar misschien hielp het een beetje dat zijn verloofde Marie van der Veen ook van de partij was (4e rij in het midden met hoedje). Op de 3e rij Juffrouw Ella Groot en 2e rij juffrouw Fie Zwaan, zijn zus.

Schoolreisje 1938

Verliefd 

Gerrit werd verliefd op Marie van der Veen. Ze hadden elkaar op de tennisbaan ontmoet. Er was een probleem: Hij was Gereformeerd en zij Hervormd. Die hobbel heeft de liefde genomen. Na de verloving (1936) met Marie van der Veen werd er getrouwd op 3 oktober 1940. De heersende WOII  leek nog ver weg. Hun eerste kindje (Marietje) wordt geboren op 5 juni 1942.

MARIE VAN DER VEEN

Marie van der Veen, dochter van Reinder van der Veen en Maria Elisabeth Spaan heeft op de Timotheüsschool, de Hervormde Lagere school,  gezeten. Haar vader was broodbakker in de Bocht en werd later medeoprichter van de Enkhuizer Brood – Koek – Beschuitfabriek. Haar moeder dreef de winkel. Zij was het enige meisje in de kinderrij van vijf.


De Timotheüsschool

Op de Timotheüsschool heeft Marie (of Zus zoals ze toen genoemd werd) een zorgeloze tijd. Toen haar jongste broertje Bauke geboren werd had ze genoeg geleerd en werd ze van school gehaald om mee te helpen in het huishouden. Ze was toen 11 jaar.

 

 

 

Nederlandsche Hervormde Kerk 

Maria Elisabeth van der Veen

2 april 1936 Lidmaat der Nederlandsche Hervormde Kerk. Op haar 21e jaar deed zij belijdenis bij de Nederlands Hervormde kerk te Enkhuizen.

Bij de belijdenis krijgt zij een bijbeltje als aandenken aan deze plechtige gebeurtenis.

Als tekst krijgt zij mee:
Strijd den goeden strijd des geloofs, grijp naar het eeuwige leven, tot hetwelk zij ook geroepen zijt, en de goede belijdenis beleden hebt voor vele getuigen.
(1 Timotheüs : 6, vers 12)

 

Het ouderlijk gezin van Oma van der Veen (oma staat derde van rechts). Een Enkhuizerse familie. Reinder van der Veen, mijn opa van der Veen kwam uit Friesland.

1914 Samen begonnen zij een broodbakkerij in Enkhuizen in de Bocht. 

vlnr: 2 buurjongens,  2 knechts, (Hendrik Koopen en ? ), Oma vd Veen, zwanger van mijn moeder, met oudste zoontje Klaas aan de hand. Opa vd Veen, dienstbode met zoontje Rein op de arm.

 

 

Verloofd

 

1942 Geboorte eerste kind

Maria Elisabeth Zwaan- van der Veen met haar eerste kindje  Maria Elisabeth Zwaan (Marietje/Rietje/Riet/ Rita)  op het zonnige plat op de van Bleiswijkstraat 54..

1954 Zomers bezoek op de van Bleiswijkstraat: Henk Hommes met zoon.
Boven: Rita, nichtje Fiep Zwaan, Henk Hommes met zoon en René.
Onder: Jaap Zwaan, moeder Marie met Hanneke op schoot.

 

 

 

 

 

 

1976 Verhuizing naar de Oudegracht 57

Toen het duidelijk was dat er geen opvolging was en het timmerbedrijf gesloten moest worden heeft Gerrit Zwaan voor zijn Marie een huis gebouwd op de Oude Gracht, samen met Gerrit Bijl. Het is voor hen beide de laatste klus. Van een leien dakje ging het zeker niet maar het is gelukt. Gerrit heeft daar nog drie jaar samen met onze moeder van kunnen genieten. Op 30 december 1979 overleed hij. Mijn moeder heeft in het huis op de Oudegracht tot haar overlijden in 2009 gewoond. Het huis is daarna overgekocht door mijn zus Hanneke en is dus in de familie gebleven.

Gereformeerd / Hervomd

Het was gebruikelijk om 2x per zondag naar de kerk te gaan, maar in mijn jeugd, de naoorlogse jaren vond mijn vader Gerrit één keer al welletjes. De kerkelijke leiding was streng in de leer. Toen Gerrit trouwde in 1940 met mijn hervormde moeder Marie van der Veen werd het wel een dingetje. Het was gebruikelijk in die tijd dat de vrouw de man volgde. Ze kwamen er uit: Zij trouwden in de Gereformeerde kerk, de kinderen zo die er kwamen zouden in de Gereformeerde kerk gedoopt worden, maar mijn moeder bleef belijdend lid van de Hervormde kerk. Op zondag hebben de kinderen altijd de keuze gehad om met moeder of met vader ter kerke te gaan. Omdat na de kerkdienst altijd gezamenlijk koffie gedronken wordt op de Kuipersdijk heb ik deze afspraak nooit als belemmerend ervaren.GrafVM   Toch is dit voor moeder Marie een verdrietig gegeven. Zij was heel blij dat Hervormd en Gereformeerd samen als Protestant Kerkelijk Nederland verder gingen. Op haar grafsteen moest de bijbeltekst komen te staan: Weest allen één in Christus.