Levensloop Fie Zwaan

Levensloop van de oud-bewoners van de Van Bleiswijkstraat 54

FIE ZWAAN Geb. 1 mei 1907 te Enkhuizen. Overleden: 7 dec. 1996 te Enkhuizen.

Opleiding Op de Mackayschool (=Raamstraatschool) was neef Willem Zwaan (Re) een gedreven onderwijzer. Fie Zwaan (2e van links bovenaan met witte strik)

MackayschoolZW

SchoolfotoFie2ZWDe vaste vriendin van Fie, was  Annie Struik (met witte strik) en dat zou altijd zo blijven. Hand in hand op de foto. Na de M.U.L.O. gingen zij samen naar de kweekschool in Doetinchem.

Onder: November 1923 De a.s. schooljuffen en meesters dienden ook een Akte Lichamelijke Opvoeding te behalen. Dat lukte, maar Fie zou haar hele leven aan deze lessen een bloedhekel hebben. Fie Zwaan (2e meisje van re.)  en Annie Struik li. naast de gymnastiekleraar.

nov. 1923 Gymexamen Fie

Driebanenbestuur

Kwekeling met akte (salaris 25 gulden per 2 maanden) en daarna een vaste aanste
De jonge Fie Zwaan haalde in 1926 haar onderwijzersakte en werd aangesteld als onderwijzeres op de Elout van Soeterwoudeschool te Enkhuizen, beter bekend onder de naam Driebanenschool (rechts Fie Zwaan). Ze kreeg een vaste aanstelling na het vertrek van juffrouw Mol en verdiende  opeens een echt salaris: 75,00 gulden per maand.

Fie: Ik was zo trots op mijn eerste zelfverdiende geld dat ik meteen een mooie jurk ging kopen bij het chique modehuis Liberty in Amsterdam. 

Fie zou haar hele werkzame leven schooljuffrouw blijven,  als juffrouw Zwaan van de eerste klas. Ze heeft honderden kinderen in Enkhuizen leren lezen en rekenen. Om precies te zijn: Fie heeft 47 jaar les gegeven in klassen van gemiddeld 33 kindertjes. Dat komt er dus op neer dat zij aan ongeveer 1550 Enkhuizer  kinderen het ABC heeft geleerd.

1926 Hieronder haar eerste klasje op de Elout van Soeterwoudeschool.

Fie1926

Fie Driebanen1950

1950 De onderwijzers van de Christelijke Lagere school Driebanen en de MULO.

vlnr voorste rij: de heer Appelhof (Hoofd Lagere school) dhr Roozeboom, Fie Zwaan, Ella Groot, , dhr Boerma (hoofd MULO)

Verliefd, verloofd, getrouwd

Na het overlijden van haar vader, mijn opa Jacob Zwaan in 1937 verhuist Fie met haar moeder en de zussen Riek en Cor in 1939 naar de Kuipersdijk 46. Ze is ooit verloofd geweest met Niek uit Brabant, maar de verloving houdt geen stand.  Hij maakt het uit. Hierdoor is Fie erg van de kaart,  maar na een half jaar merkt ze dat het liefdesverdriet helemaal over is en concludeert ze achteraf dat de combinatie van een Bourgondische Brabander met een nuchtere noordhollandse meid geen goed paar oplevert. Een huwelijk is niet haar weg, hoewel zij heel graag eigen kinderen had willen hebben. Haar kinderwens vult ze op een andere manier in: de schoolkindertjes van de eerste klas. Ook is ze dol op haar neefjes en nichtjes en is een voorbeeldtante voor hen. Ze blijft de rest van haar leven  wonen op de Kuipersdijk. Ze is actief in het maatschappelijk leven en een nieuwe liefde dient zich niet meer aan.

Tante Fie, de schooljuffrouw

Voor alle neefjes en nichtjes was ze tante Fie. Van haar leerde ook ik in de eerste klas rekenen en schrijven. Voor mij was ze voor een jaartje juffrouw Zwaan.
Een schooljuffrouw moest in die dagen overigens wel van alle markten thuis zijn, want zij gaf ook “Nuttige Handwerken” en “Lichamelijke oefening” in de gymzaal in het Klooster.

Rita: Omdat ik als een van de weinigen mijn schoenveters zelf kon strikken in de eerste klas, mocht ik van “juffrouw Zwaan” de andere kinderen helpen na de gymnastiekles. Is de waardering die ik toen voelde misschien de basis geworden van mijn hulpverlenersloopbaan? 

Fie Driebanen1948

1949: Bovenste rij vlnr: Meneer Appelhof, Ethel Struik, Eefje Nieuweboer, Klaas Dijkstra, Lummie van Dalfsen, Ria Wolf, 2e rij: Jolle Rienderhoff, Piet Ekkerman, Jan Lakeman, Wim Ham, Jannie of Annie Vriend, Anneke Volgers, 3e rij: Henk Spoelstra, Corrie Bakker, Anton Vis, Barend Schouten, Piet Vriend, Truus Lub, Ansje Vis, Marietje(Rita) Zwaan, Fie Zwaan en Willy Witlam. IMG_7556

Rita: Soms mocht ik op woensdagmiddag na schooltijd met mijn tante Fie mee naar haar huis, naar oma en tante Riek op de Kuipersdijk. In die tijd at je warm tussen de middag. Mijn oma droeg bij het eten een heel slim zilveren servetophoudertje. Ik bewaar het zuinig voor later. Je weet maar nooit.

Na het overlijden van Oma Fie Zwaan blijven Fie en Riek op de Kuipersdijk wonen.
Fie is als een moeder geweest voor nichtje Fietje, dochter van zus Trijn toen die vanwege haar repatriëring even de zorg voor Fietje te veel was.
Heel blij is ze dat Fietje de liefde van haar leven heeft gevonden in Enkhuizen: Bert Schimmel. Hun kinderen beschouwt ze ook een beetje als haar kleinkinderen. Aan het eind van haar leven trekken Bert en Fie bij Fie in op de Kuipersdijk toen zij meer verzorging nodig had.Na haar overlijden wordt het huis verkocht. Fie en Bert zijn altijd in Enkhuizen blijven wonen.

1 mei 1985 De  verjaardag van Fie (78 jaar)  wordt met de gehele familie en alle neefjes en nichtjes groots gevierd op het recreatieterrein in Enkhuizen. Zus Riek was niet  aanwezig omdat manlief Wim Zwier geen zin had in familiefeestjes. We zijn toen die dag nog wel langs hun huis op de Zuiderboerenvaart gevaren en hebben naar (tante) Riek gezwaaid. Wij misten haar.